czwartek, 16 kwietnia 2015

Olej Lniany LenVitol z bangla.pl

Testuje Olej Lniany z www.bangla.pl Oleofarm. I trochę wam go przedstawię -- coś ciekawego na jego temat napiszę.
ps. sama nawet nie wiedziałam ze ma takie zastosowania dlatego postanowiłam po krótce wam je przedstawić.

Opis na butelce : Olej lniany LenVito powstaje tradycyjna metoda tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się wysoka zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zawarte w nim
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe : kwas alfa-linolenowy omega-3i kwas linowy omega-6 należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Zastosowanie polecany jest dla dzieci powyżej 3-go roku życia i dorosłych w celu uzupełnienia w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów omega-3.
Olej lniany powinien być stosowany wyłącznie na zimno - nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż powoduje to utratę wartości odżywczych. 

Zapach jak dla mnie to ma rybny, smak gorzki. Niestety nikt nie chce go pić bo jest ohydny - tak określiły smak i zapach dzieci. Dlatego jedyną możliwością jest przemycanie go w małej ilości do surówek tak żeby nie wyczuli go.

A taką ciekawostkę znalazłam na jego temat (źródło internet)

 Jak stosować olej lniany? wiecej informacji

Niezwykłe bogactwo dobroczynnych substancji zawartych w oleju lnianym sprawia, że poza swoim tradycyjnym przeznaczeniem kulinarnym jest on preparatem o niezwykle szerokim zastosowaniu zdrowotnym. Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia i nadciśnienia, pomaga przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz przewlekłych stanach zapalnych jelit, ponieważ wzmacnia i regeneruje błony śluzowe na całej długości przewodu pokarmowego. Jest skutecznym środkiem w łagodzeniu skutków chronicznych zaparć.
Może być stosowany także zewnętrznie w chorobach skóry i przy wypadaniu włosów. Przyspiesza regenerację naskórka i skóry właściwej, dlatego przydaje się podczas leczenia odleżyn, owrzodzeń i czyraków. Olej lniany poprawia też ogólną kondycję organizmu oraz samopoczucie.

Z uwagi na szczególne właściwości oleju lnianego nie należy go stosować do smażenia. Używany na zimno, stanowi idealny dodatek do sałatek, sosów, gotowanych jarzyn i innych potraw. Jest znakomitym rozwiązaniem dla osób odchudzających się i dbających o sylwetkę, ponieważ usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej i zapobiega jej odkładaniu


jako dodatek do sałatek i surówek, jest znakomity w połączeniu z pomidorami, bazylią i mozarellą,
 jako dodatek do wszelkich innych potraw na zimno, gdzie zazwyczaj dodajemy inne oleje czy oliwę
 dla pobudzenia trawienia i na zaparcia często jest stosowany przez wiele osób (1 łyżka oleju lnianego w połączeniu z cytryną i szklanką ciepłej wody),
 może być stosowany do smarowania skóry czy olejowania włosów (mimo, że nie jest kosmetykiem a środkiem spożywczym ale z uwagi na bogactwo składników wiele osób właśnie do takich celów stosuje olej lniany. wiecej informacji
                                                                                                                                                                   (źródła z internetu)


3 komentarze:

  1. Jak smak jest gorzki to znaczy ,że nie jest świeży. Ja kupuje u mnie na rynku. Nie ma żadnego rybiego posmaku. Chociaż co producent to inaczej. Ostatnio skusiłam się na innego producenta i był ochydny właśnie tak jak opisujesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to były moje odczucia jak go pierwszy raz próbowałam, raczej świeży jest bo ma krótką datę przydatności i nie jest przeterminowany. Smak w potrawie jest już inny. Smak i zapach w tym przypadku próbowałam do czegoś porównać bo są mi bliżej nie znane.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń